Minkštučiai kaip pagalvėlės, nebrangūs, greitai paruošiami ir lengvai suderinami su tuo, ką jau turite namų virtuvėje… Jei pabodo makaronai, išbandykite kitą itališką produktą – bulvinius virtinukus „gnocchi“.
Šis skanėstas iš saulėtosios Italijos kadaise buvo varguolių maistas, o dabar jie ruošiami net prabangiuose restoranuose. „Gnocchi“ žinomi beveik visame pasaulyje, jų ištikimų gerbėjų būrys vis didėja ir Lietuvoje, pastebi Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Jeigu dar jų neįtraukėte į savo racioną – štai keli naudingi patarimai ir priminimas, kaip šį itališką žodį ištarti.
Kaip ištarti pavadinimą?
„Makaronai, koldūnai ar mūsų jau pagaminti ir pirkėjams siūlomi patiekalai yra klasika, bet vien tuo lietuviai neapsiriboja. Ieškodami greitos vakarienės jie išties tampa vis drąsesniais kulinarais. Nors pirkėjai yra itin pamėgę tradicinius patiekalus, vis noriau ieško įvairesnių skonių, dar neragautų ingredientų. Ypač, kai tai padeda taupyti ne tik pinigus, bet ir laiką. Pavyzdžiui, gaminant salotas vis dažnesnis renkasi jau paruoštus salotų mišinius, populiaru mūsų gaminama kulinarija, taip pat produktai, su kuriais su minimaliomis pastangomis galima paįvairinti meniu – itališki bulviniai virtinukai yra vieni jų“, – sako G. Kitovė.
Pasak jos, nors „gnocchi“ nėra naujiena prekyboje, dalis pirkėjų dar palaužo liežuvį svarstydami, kaip šį pavadinimą ištarti. Painiavos įneša tai, kad net ir kalbininkai nepateikia vienintelio varianto, leidžia vadinti itališkais kukuliais, virtinukais ar bulvinukais.
„Naudojamas ir iš anglų kalbos adaptuotas variantas „gnočiai“, jis gana paplitęs. Tačiau teisybės dėlei reikėtų pasakyti, kad Italijoje jus vargiai suprastų, jei paminėtumėte „gnočius“. Šį patiekalą sugalvoję italai žodį „gnocchi“ taria „njoki“, todėl tiksliau būtų juos vadinti „njokiais“, – atkreipia dėmesį G. Kitovė.
Iš ko gaminami „gnocchi“
Šie populiarieji itališki kukulaičiai – mažas stebuklas, gimstantis iš paprasčiausių nebrangių ingredientų, pasakoja Gailė Urbonavičiūtė, „Iki“ kulinarijos technologė. Pirmieji receptai buvo sukurti dar senovėje, jie buvo dažnas romėnų legionų kareivių maistas per karus. Tuomet „gnocchi“ buvo gaminami tik iš miltų ir vandens, laikui bėgant receptūroje atsirado ir bulvės, kiaušiniai, druska.
„Ši sudėtis iki šiol yra dažniausiai sutinkama, nors Italijoje randama įvairių variantų. Pavyzdžiui, mėgstama ruošti žalios spalvos virtinukus su špinatais, rudenį naudojami šiuo metų laiku be galo populiarūs moliūgai. Rožiniai pavyks naudojant Lietuvoje itin populiarius burokėlius. Nenuostabu, kad receptų yra plati įvairovė – šie virtinukai tokie populiarūs, kad Italijoje netgi kiekvieną mėnesį, 29-ą dieną, jiems skiriama atskira diena“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.
Paprastai „gnocchi“ nėra idealiai lygios formos, padaroma įdubimų ar dryželių, dėl kurių padažas dar geriau juos apgaubia ir išsilaiko. Jeigu nesate nusiteikę patys ruošti tešlą, vakarienės ruošimą galite pagreitinti pasirinkę jau paruoštus virtinukus, kurių galima įsigyti parduotuvėje. Tuomet gali užtekti vos 15 minučių, kad mėgautumėtės gardžia vakariene.
Su kuo valgyti „gnocchi“
Itališki bulvių virtinukai visada patiekiami su įvairiais priedais. Šios šalies virtuvė grindžiama paprastumu ir šviežiais, aukštos kokybės ingredientais, todėl dažniausi palydovai yra daržovės.
„Ingredientų pasirinkimas yra didžiulis ir priklauso tik nuo jūsų fantazijos, skonio pageidavimų arba paprasčiausiai nuo to, ką jau turite namuose. Jie, kaip ir makaronai, yra puiki bazė tiek sotiems mėsiškiems, tiek ir lengviems pavasariniams patiekalams. Juos, beje, galima valgyti ne tik virtus su padažu. Jie bus labai skanūs ir kepti orkaitėje, italai juos mėgsta patiekti ir sriuboje“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė ir dalijasi naudingomis idėjomis.
Pigu ir paprasta – sviestas ir žolelės. Genialu tai, kam nereikia nei daug pastangų, nei išlaidų. Paprasčiausias „gnocchi“ priedas yra ištirpintas sviestas, kuris pagardinamas šviežiomis ar džiovintomis žolelėmis, ir užpilamas ant bulvinukų.
Tikra Italija – pomidorai, sūris ir žalumynai. Šalis tiesiog kvepia prisirpusiais pomidorais, todėl jie neatsiejami ir nuo bulvinukų receptų. Labai skanų ir sveiką padažą be mėsos pasiruošite iš šviežių pomidorų ar sodrios jų pastos, česnakų, bazilikų, šiek tiek druskos ir pipirų.
„Į kepimo indą dėkite su tokiu paruoštu padažu sumaišytus virtinukus, uždėkite plėšytos mocarelos, pabarstykite parmezanu ir kepkite 20-25 min. 200 laipsnių orkaitėje. Išėmus nepamirškite papuošti šviežiais bazilikais. O jeigu norite įtraukti dar daugiau daržovių, apkepe derės ir prieš tai aliejuje su česnaku pakeptas kubeliais pjaustytas baklažanas“, – pataria „Iki“ kulinarijos technologė.
Greita – padažai iš vieno produkto. Jeigu arčiau savęs neturite pomidorų, padažą nesunkiai pasigaminsite iš tų šviežių daržovių, kurių turite namuose. „Gnocchi“ skaniai dera su grybų arba špinatų padažu. Geras variantas bus ir tiesiog klasikinis grietinėlės padažas ar gurmaniškasis „pesto“. Teliks papuošti sūriu, kuris neatsiejamas nuo itališkų receptų.
Patogu tai, kad priedus galite susikurti iš kokių tik norisi priedų – pavyzdžiui, patiekti su paprasčiausioms keptomis daržovėms. Norintiems kiek įmantresnio patiekalo, G. Urbonavičiūtė siūlo išnaudoti nuo pavasario neatsiejamus šviežius smidrus.
Pavasaris lėkštėje – „gnocchi“ su šparagais
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 400 g bulvinukų „gnocchi“, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų sviesto, 250 g žirnelių (gali būti šaldyti), ryšulėlio šviežių šparagų, ½ puodelio parmezano, 4 skiltelių česnako, 1 šviežios citrinos žievelės ir sulčių, šviežių mėtų, druskos, šviežiai grūstų pipirų, raudonųjų pipirų dribsnių.
Gaminame:
- Išvirkite virtinius pasūdytame vandenyje pagal instrukcijas pakuotės ir išimkite juos į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu. Į tą patį verdantį vandenį sudėkite šparagų gabalėlius ir blanširuokite 2 minutes, kol jie taps ryškiai žali.
- Įkaitinkite didelę keptuvę ant vidutinio stiprumo ugnies ir įpilkite 1 šaukštą alyvuogių aliejaus ir 1 šaukštą sviesto. Sudėkite „gnocchi“ su žiupsneliu druskos ir juodųjų pipirų ir kepkite po 1-2 minutes iš kiekvienos pusės, kol šiek tiek paruduos.
- Į keptuvę sudėkite likusį sviestą, aliejų ir 30 sekundžių pakaitinkite česnaką. Sudėkite žirnelius ir šparagus kartu su citrinos sultimis ir išmaišykite. Pagardinkite druska, pipirais ir raudonųjų pipirų dribsniais, tada suberkite citrinos žievelę ir tarkuotą parmezano sūrį.
- Papuoškite šviežiomis mėtomis ir iš karto patiekite.
Daugiau informacijos:
Gintarė Kitovė
„Iki“ komunikacijos vadovė